Hvorfor skulle du læse teologi?
Hvordan er teologistudiet?
Stort set alle præster ser tilbage på studiet som en af de bedste perioder i deres liv, bl.a. fordi det er så varieret og indsigtsgivende. Men det er også et krævende studium, hvor du kommer til at arbejde meget selvstændigt.
Læs mere om studiet på blivpræst.dk og bl.a. på
Skal man have besluttet sig for at være præst, hvis man læser teologi?
Nej. Nogle studerende ved, at de vil være præster, allerede når de begynder at læse teologi. Men mange andre bruger studiet til at blive klogere på livet, fordi der er så mange fag og dannelsesaspekter i studiet. Studiet er en rejse, og måske ender du med at blive præst eller noget helt andet. Der er også mange, der har andre jobs i en årrække, før de vælger at bruge deres teologistudium til at blive præst.
Er teologistudiet en præsteuddannelse?
Nej, teologistudiet er en akademisk uddannelse, som giver dig det faglige og menneskelige fundament til at overveje præstegerningen eller andre jobs. Selve præsteuddannelsen får du efter teologistudiet på Danmarks to pastoralseminarier. Læs mere her: fkuv.dk/uddannelse/pastoralseminariet
Hvis du efter uddannelsen på partoralseminariet vælger at blive præst, får du bl.a. tilknyttet en coach og vejleder, som bliver din personlige sparringspartner i de første år i embedet.
Er der mulighed for at blive andet end sognepræst?
Der er mange særlige jobs for en præst, bl.a. kan du blive beredskabs-, børne-, felt-, flygtning-, hospitals-, skole-, udlands- og universitetspræst. Du kan også blive provst eller biskop. Læs mere i brochuren, som du finder på www.blivpræst.dk
Hvilke andre karrieremuligheder har jeg, hvis jeg ikke vælger at blive præst efter teologistudiet?
Teologistudiet giver en viden og en ballast, som du kan udnytte i andre jobs som bl.a. journalist, kommunikationsmedarbejder, lærer, højskolelærer, kunstner, NGO-ansat og meget andet.
Hvorfor skulle jeg overhovedet overveje at blive præst?
At være præst er et fantastisk job, hvis du interesserer dig for de store livsspørgsmål, værdier, kultur, etik, tænkning, kristendom, litteratur og lignende, og hvis du gerne vil både samtale, formidle og tale, så det giver mening for almindelige mennesker.
Alt det, du gør i dit arbejde som præst, kommer til at betyde meget for andre mennesker både i hverdagen, i lykkelige stunder, og når livet gør allermest ondt. En præst gør en forskel for andre mennesker hver eneste dag.
Hvilke pligter og ansvarsområder har jeg som præst?
Du har pligt til at samarbejde i menighedsrådet og pligt til at undervise konfirmander, holde gudstjenester og gennemføre kirkelige handlinger. Derudover har du mulighed for at igangsætte forskellige projekter, der passer til det sted, hvor du bliver ansat.
Hvilke frihedsgrader og muligheder for personlig og faglig udvikling har jeg?
Præsten har omfattende frihed – både metodefrihed og frihed til at udvikle forskellige projekter både efter egen interesse og i særdeleshed efter lokalområdets behov. Du har mulighed for at udvikle nye projekter både lokalt og i større sammenhænge.
Hvis du har brug for inspiration, udbyder både KFUV, stift, provsti og Kirkeministeriet kurser og efteruddannelser
Desuden støtter folkekirkens fonde udviklingsarbejder. Det er også muligt at få støtte til relevante uddannelsesforløb på andre uddannelsesinstitutioner og projekter i udlandet.
Hvordan er samarbejdsmulighederne med andre præster?
I nogle sogne vil du indgå i lokale teams. Det er muligt at indgå i samarbejder på tværs alt efter dine behov og interesser. I projekter er det vigtigt at involvere relevante fagpersoner og frivillige, så du er en samlende faktor. Du har også mulighed for at samarbejde med andre præster i andre sogne, ligesom du arbejder sammen med provsten.
Hvad arbejder præsten med udover at holde gudstjenester om søndagen?
Præsten har en særdeles alsidig hverdag med bl.a. ledelsesopgaver sammen med menighedsråd og kirkens øvrige medarbejdere. Herudover har præsten i høj grad selv mulighed for at fokusere på andre opgaver, fx socialt arbejde, undervisning, litteraturkreds, foredrag, skrive bøger, artikler, blog, bestyrelsesarbejde og meget andet.
De fleste kirker udgiver deres eget kirkeblad, hjemme- og facebookside, og mange præster skriver af og til i aviser og blade.
Hvordan samarbejder jeg med menighedsrådet?
Det er vigtigt at give dig tid til at forstå det sted, hvor du bliver præst, sætte dig ind i omgivelser og befolkning, så du sammen med menighedsrådet kan nå nogle fælles mål, der giver værdi for folkekirkens medlemmer og mulige medlemmer.
Har man aldrig fri?
Præsten har en travl hverdag, og arbejder typisk, når andre holder fri. Til gengæld er det et fleksibelt job, hvor præsten selv kan disponere sin tid og sine opgaver.
Man hører om tomme kirker. Er der opbakning til kirken? Kommer der folk til gudstjenester og andre arrangementer?
Der er altid opbakning til noget, der opleves som meningsfuldt og nødvendigt. Til dåb, konfirmation, vielse og bisættelse deltager alle gæster. Til jul, nytår, Allehelgensdag samt andre traditioner og mærkedage er kirken ofte fyldt. Ved alle arrangementer er det vigtigt for præsten at skabe gode relationer, gøre det hyggeligt, interessant, højtideligt og vedkommende.
Hvordan er lønniveauet?
En præst får nogenlunde samme løn som gymnasielærere og desuden en god pensionsordning. Generelt er der høj sikkerhed i jobbet. Mange steder får præsten stillet en embedsbolig til rådighed, og det giver præsten mulighed for at vælge forskellige embeder rundt omkring i landet.
Skal alle præster mene det samme?
Folkekirken er rummelig, og livet leves og forstås på mange forskellige måder. Folkekirken har ikke specifikke holdninger men samler mennesker med kristendommens universelle fortællinger. Derfor er det vigtigt, at præster er forskellige.
Præsten skal være medlem af folkekirken og forholde sig konstruktivt til dens traditioner, tekster og øvrige forudsætninger. Det forventes, at præsten møder sin omverden åbent og eftertænksomt, så præsten kan give en overbevisende fortolkning af menneskeliv og kristendom.
Hvad er det sværeste ved jobbet?
Noget af det sværeste og samtidig noget af det bedste er at administrere sin egen tid og den store frihed i jobbet. Det kan være svært at levere store mængder taler, undervisning, artikler mv., men det er også et håndværk, der skal læres. Det tager tid og kræver kræfter at blive den samlende offentlige person, som præsten også er.
Mange nye præster spekulerer over, hvordan de vil formå at varetage begravelser og andre store begivenheder, men når du står i situationen, vil du opdage, at din gode uddannelse baner vejen for at opgaverne lykkes – både selve ritualerne og ikke mindst de samtaler, du har med familie og pårørende, hvor en af dine vigtigste opgaver er at lytte. Faktisk mener mange præster, at de giver allerstørst mening og betyder allermest, når de møder mennesker i deres sværeste stunder, hvor præsten har nogle særlige muligheder for at gøre en forskel.
Hvad er det bedste ved jobbet?
Du kommer til at gøre en stor forskel for andre mennesker i livets små og store stunder og i deres almindelige liv. Bl.a. får du mulighed for at sætte livets mange facetter i perspektiv og give mennesker muligheder for at reflektere og komme videre i livet, når det er svært.
Du kan blive en bærende kraft for fællesskabet i lokalsamfundet med initiativer, som du selv er med til at udvikle i samarbejde med frivillige, medarbejdere og menighedsråd.
Du får mange ledelses- og udviklingsopgaver og en livslang mulighed for videreuddannelse.
Og så er præstegerningen et frit job, hvor du i vidt omfang er din egen chef.
Hvordan bliver du klogere på, hvad teologistudiet og uddanelsen på Pastoralseminariet indebærer og giver mig?
Tal med din lokale præst og besøg andre kirker og spørg andre præster. Se på forskellige hjemmesider, herunder:
Du er også velkommen til at stille spørgsmål på blivpræst.dk
Er studiet SU berettiget?
Ja, men vi opfordrer dig til at læse mere på su.dk
Disse spørgsmål og svar er udarbejdet af stiftsudvalget ”Folkekirken som attraktiv arbejdsplads”, som bestræber sig på at motivere unge til at læse teologi og vælge præsteembedet som livsgerning.
Hvis du har forslag til yderligere spørgsmål, hører vi gerne fra dig. Send gerne mail til os via vores kontakt formular